Recepten

Op deze pagina worden door Herenboeren Hart van Brabant recepten verzameld die gemaakt kunnen worden met de producten van de herenboerderij. Iedereen die wil kan een recept aanleveren door een mailtje te sturen aan hartvanbrabant@herenboeren.nl. De eerste recepten die je op deze pagina vindt, zijn de recepten van de gerechten op onze picknick in Boxtel in 2018. Hopelijk zullen er in de toekomst nog veel ideeën voor herenboeren-gerechten bijgeplaatst worden.

“Goej slaoj meej jèùn, meej aaj, meej èèrpel”

bietensalade

Bietensalade

Ingredienten:
(voor 3 à 4 personen) 
500 gram gekookte bieten
1 kleine appel
3 augurken
± 50 gram zilveruitjes
1 kleine rode ui
1 eetlepel (Griekse) yoghurt
1 eetlepel mayonaise
1 theelepel grove mosterd
een kneepje citroensap
peper en zout

Bereidingswijze:
1. Roer de yoghurt, de mayonaise, het citroensap en de mosterd door elkaar tot een dressing. Breng op smaak met wat peper en een klein beetje zout.
2. Snijd de bietjes in blokjes. Schil de appel en snijd ‘m in kleine stukjes. Snijd ook de augurk in kleine stukjes. Halveer de ui en snijd ‘m in hele dunne ringen.
3. Meng de bietjes, appel, rode ui, augurk, zilver ui en de dressing door elkaar.

DSC_3943

Recepten picknick Boxtel

De 5 recepten hier zijn verzameld door Karin Albers en Karin van Tongeren ten behoeve van de picknick in Boxtel op zaterdag 15 september in het kader van de ‘We are food’ – week.

“Goej slaoj meej jèùn, meej aaj, meej èèrpel”

pesto

Pesto van rucola, walnoten en parmezaanse kaas

Ingrediënten/bereidingswijze:
Meng
– Rucola
– Olijfolie
– Walnoten
– Parmezaanse kaas
in een keukenmachine / blender
Proef of de verhouding lekker is.
(Ik vind zelf een beetje extra Parmezaanse kaas lekker)

Eventueel extra toevoegen:
– Knoflook
– pijnboompitten

clafouttis 1

Clafoutis met pruimen en peren

Traditioneel wordt dit Franse gerecht gemaakt kersen. Ook kom je steeds meer recepten met druiven tegen. Erg handig en lekker om grote hoeveelheden druiven te verwerken. Maar met pruimen en peren kan het dus ook. En vast met nog veel meer (aardbeien, bramen, bosbessen, vijgen,…)
Als dessert heel lekker in een taart- of quichevorm. Voor de picknick in Boxtel hadden wel allemaal kleine (biologisch afbreekbare) schaaltjes gemaakt.

Ingrediënten:
– 2 grote of 3 kleine eieren
– 80gr witte basterdsuiker
– 80gr bloem
– 1tl bakpoeder
– snufje zout
– 1tl vanille extract of merg van 1 vanillestokje
– 180ml volle melk
– 300gr druiven
– om te serveren: poedersuiker

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een (gesloten) quichevorm in.
Klop de eieren los met de basterdsuiker. Zeef de bloem en bakpoeder hierboven en klop door elkaar met het zout en vanille extract. Als laatste komt de melk erbij. Klop nog even door totdat je een mengsel hebt zonder klontjes.
Verdeel de druiven over de quichevorm en schenk hier het beslag op. Verdeel de druiven eventueel met je vingers nog wat gelijkmatiger in de vorm. Bak de clafoutis 30 minuten in een gesloten oven (niet tussentijds openen). Laat de clafoutis daarna afkoelen. Serveer lauwwarm en bestuif vlak daarvoor met poedersuiker.

Recept uit de kookblog van Francesca 

pompoensoep

Pompoensoep

Ingrediënten:
(voor 4 personen)
– 1¼ kg verse pompoen
– 2 uien
– 2 tenen knoflook
– 250 g winterpeen
– 3 el traditionele olijfolie
– 2 gedroogde laurierblaadjes
– 1 tl komijn (djinten)
– 1 liter kraanwater
– 1 groentebouillontablet
– een paar druppels tabasco
– 125 g crème fraîche
– evt peterselie voor erover heen

Bereidingswijze:
1.Snijd de pompoen in schijven. Verwijder de zaden en de draderige binnenkant en snijd met een scherp mes de schil er af. Snijd de pompoen in grove stukken. Snijd de ui en knoflook fijn. Schil de winterpeen en snijd hem in plakken.
2.Verhit de olie in een grote pan en bak de pompoen, winterpeen en ui 5 min. Voeg de knoflook, laurierblaadjes en komijn toe. Schenk het water erbij en voeg het bouillontablet toe. Breng aan de kook en laat alles in 30 min. gaar worden.
3.Verwijder de laurierblaadjes. Pureer de soep met de staafmixer en breng op smaak met de tabasco, peper en zout. Roer de crème fraîche los met een lepeltje, zodat deze smeuïg wordt. Schep de soep in diepe borden of kommen en schep er crème fraîche op.

Recept uit Allerhande

corgettesoep 1

Courgettesoep met zalm

Ingrediënten:

(voor 4 personen)

1 ui

– 2 courgettes

– 2 el traditionele olijfolie

– 1 liter kippenbouillon van tablet

– 125 ml verse slagroom

– 100 g gerookte zalmsnippers

Bereidingswijze:

  1. Snipper de ui en snijd de courgettes in blokjes. Verhit de olie in een grote (soep)pan en fruit de ui in de olie tot deze glazig ziet. Roer de courgette erdoor en bak nog 3 min. mee op hoog vuur. Roer regelmatig.
  2. Schenk de kippenbouillon erbij, breng het geheel aan de kook en laat de courgette 10 min. zachtjes doorkoken. Pureer de soep met de staafmixer of in keukenmachine. Roer de slagroom erdoor en breng de soep op smaak met peper en eventueel zout. Schep de soep in diepe borden en verdeel de zalmsnippers erover.

Tip:
Bak met de ui een paar fijngesneden blaadjes salie mee, voor een zachte, kruidige smaak.

Recept uit Allerhande